Identity

Sound of Youth : “Pride & Diversity” เสียงของเยาวรุ่นเพศหลากหลาย

Sound of Youth: Redefining Love and Identity Beyond Societal Norms"

Photo credit: Children’s Health

เป็นเรื่องจริงที่ว่าสังคมของเราได้มีการเปิดรับมากขึ้นเกี่ยวกับความหลากหลายทางเพศ จากที่เคยเข้าใจเพียงแค่เล็กน้อย ในวันนี้หลายๆ คนก็ได้รับรู้ว่าเพศสภาพ (Gender) นั้นมีความหลากหลายกว่าที่เคยคิดไว้ โดยเฉพาะคนรุ่นใหม่ที่มองความเท่าเทียมเป็นสิ่งสำคัญ มีการรณรงค์และเรียกร้องสิทธิทางเพศเกิดขึ้นมากในช่วง 2-3 ปีให้หลัง จนถึงปัจจุบันที่การเคลื่อนไหวเหล่านี้ในไทยได้รับความสนใจมากยิ่งขึ้น

ถึงอย่างนั้น LGBTQ+ ที่ปรากฎบนสื่อเองก็ยังมีจำกัด มีเพียงแค่ไม่กี่อัตลักษณ์เท่านั้นที่มีพื้นที่ในการเปิดเผยตัวตน ในวันนี้เราได้ชวนเยาวชนทั้ง 4 คนมาพูดคุย เรื่องราวของอัตลักษณ์ทางเพศตัวเอง และเรื่องเกี่ยวกับเพศของพวกเขาที่อยากให้สังคมทำความเข้าใจใหม่

‘ฟ้ามุ่ย’ หรือ ‘คะชิ้ง’ – แพนเซ็กชวล (Pansexual) ซึ่งมีสรรพนาม they/them ปัจจุบันเป็นนักเขียนนิยายชายรักชายชื่อดัง “คุณพฤกษ์รวยมาก” และ “สบู่ขิงตัวหอม” (TWITTER: @Kachingzq)

“ความจริงตัวเราก็ไม่แน่ใจ 100% หรอกว่าเข้าใจในสิ่งที่ตัวเองเป็นไหม แค่เงื่อนไขที่เราเป็นมันตรงกับสิ่งที่สังคมบอกว่า “แบบนี้คุณเป็นแพนเช็กชวล แบบนั้นคุณเป็นนอนไบนารี (Non-binary) นะ” ถ้าถามว่าตั้งแต่เมื่อไหร่ที่เริ่มเอ๊ะ ก็คงตั้งแต่ประถมเลย สภาพแวดล้อมการเลี้ยงดูของครอบครัวเราไม่ได้อ่อนหวาน แต่ก็ไม่ได้แข็งกระด้าง เขาไม่ได้เป็นคนเลือกหรือพยายามจัดให้เราอยู่ตรงไหน เขาแค่แสดงออกว่าถ้าเราชอบอะไร ก็ทำตามใจไปเลย โดยไม่ต้องสนว่าสิ่งนี้ผู้หญิงควรหรือไม่ควรทำ เราก็เลยรู้สึกว่าเราสามารถชอบอะไรก็ได้โดยไม่รู้สึกว่ามันแปลกประหลาด เพื่อนกลุ่มแรกๆ ที่รู้จักก็เป็น LGBTQ+ ตอนนั้นเราค่อนข้างทำตัวเป็นทอม แล้วมีทอมมาชอบ ทั้งที่เราเองก็เป็นทอมเหมือนกัน ตอนนั้นเป็นครั้งแรกที่เริ่มสังเกตว่ามันมีความหลากหลายและลื่นไหลของเพศมากกว่าที่คิดนะ พอมาเรียนต่ออาชีวศึกษา เราก็เคยชอบผู้หญิง รุ่นพี่ผู้ชาย และเพื่อนเกย์ ซึ่งเราก็รู้สึกว่าความชอบในตัวบุคคลของเรามันไม่เหมือนคนอื่น แต่ไม่รู้ว่ามันคืออะไร นั่นก็เลยเป็นการสะสมความสงสัยในตัวเอง แต่ก็ปักธงว่าตัวเองเป็นไบเซ็กชวลไปก่อนเพราะไม่มีใครบอก ไม่มีครูสอนว่าโลกนี้ยังมีอะไรที่เรียกว่า ‘เพศวิถี’ ‘เพศสภาวะ’ ‘อัตลักษณ์ทางเพศ’ ‘รสนิยมทางเพศ’ ‘กลุ่มผู้มีความหลากหลายทางเพศ’ ฯลฯ ทั้งหมดนี้เรามารู้จักเพราะสื่อออนไลน์ในอีกไม่กี่ปีต่อมา”

‘หอมแดง’ – เควียร์ (Queer) คนหนึ่งที่กำลังค้นหาอัตลักษณ์ทางเพศของตัวเอง และศึกษาอยู่ที่มหาวิทยาลัยศิลปากร สรรพนามของเขาคือ they/them (IG: mahou.shonen)

”น่าจะตั้งแต่ช่วงอายุ 4 ขวบเลยค่ะ ที่เริ่มรู้ว่าเราไม่ได้เหมือนคนอื่นเขา เราชอบเพศที่เหมือนกับเรา ช่วงนั้นเราไม่ได้อยู่กับแม่ แต่อยู่กับพี่เลี้ยง แล้วเขาก็ชอบที่จะเปิดการ์ตูน Disney ให้ดู เราเลยอยากผมยาวเหมือนราพันเซล ทีนี้เราไปเริ่มเรียนที่โรงเรียน แล้วก็รู้สึกว่าเราไม่ได้มีความดึงดูดต่อเพศหญิง เราชอบเพศชายมากกว่า ก็เลยคิดว่าเราไม่ได้อยากที่จะเป็นผู้ชาย อยากจะเป็นผู้หญิง แต่พอโตมาก็รู้สึกว่าเป็นแค่ช่วงนั้นที่เราอยากเป็นผู้หญิง เพราะตอนนี้ไม่ได้อยากเป็นแล้ว ถึงอย่างนั้นเราไม่ได้อยากรีบค้นหาอัตลักษณ์ทางเพศของตัวเองให้เจอ ค่อยๆ เป็นค่อยๆ ไปดีกว่า”

‘ปาร์คเกอร์’ – Aromantic Asexual Trans Masculine นักกิจกรรม สมาชิกกลุ่ม “Non-Binary Thailand” และเป็นหนึ่งในเจ้าของเพจ “AroAce-clusionist: Aromantic & Asexual Exist” (@AroAceTH) ใช้สรรพนาม he/they

“เรารู้สึกว่าเราเกิดมาไม่ตรงกับเพศที่ถูกกำหนดให้มาตั้งแต่เด็กๆ แล้ว เราไม่สามารถเชื่อมโยงกับการเป็นเด็กผู้หญิงได้เลย เวลาใครเรียกว่าเป็นเด็กผู้หญิง เป็นลูกสาว ก็จะรู้สึกคันยุบยิบแปลกๆ แต่เราไม่เคยมีคำที่จะใช้อธิบายตัวเองได้ เพราะประเทศไทยไม่เคยสอนเราเรื่องเพศ พอเราไม่มีคำมาอธิบายตัวเอง ก็เป็นโอกาสให้คนอื่นหาคำมาโยนใส่เราแทน ก็จะโดนคนถาม ไม่ก็โดนเรียกว่าเป็นทอมมาตลอด แต่เราไม่เคยนิยามตัวเองว่าเป็นทอมเลย

เรามารู้จักคำว่าทรานส์เจนเดอร์ (Transgender) จริงๆ ก็ตอนช่วงมัธยมปลาย เราเริ่มเจอคำศัพท์ต่างๆ ในกลุ่ม LGBTQ+ มากขึ้นจากการใช้ชีวิตในโลกออนไลน์ เราเจอหลายคนที่เป็นเควียร์ (Queer) ทรานส์ฯ หรือนอนไบนารีบ้าง มันก็เป็นจุดเริ่มต้นที่ทำให้เราไปค้นหาข้อมูลต่อ ตอนแรกก็เข้าใจว่าเราสามารถเลือกได้แค่ว่าจะเป็นทรานส์ฯ แมน (Transgender man) หรือจะเป็นนอนไบนารี แต่พอค้นไปเรื่อยๆ ก็พบว่าเราไม่เห็นต้องเลือกเลย เราเป็นทั้งสองอย่างพร้อมกันก็ได้ ก็เป็นที่มาของการนิยามตัวเองว่า ‘ทรานส์ฯ มัสคูลีน’ (Trans masculine) คือเราเป็นคนข้ามเพศแหละ แต่เราไม่ได้อยากข้ามไปเป็นผู้ชาย เรายึดโยงอัตลักษณ์ของเรากับความเป็นชาย (Masculinity) มากกว่า ซึ่งเรื่องอัตลักษณ์ทางเพศภาวะ (Gender identity) เราหาคำตอบง่ายมาก แต่พอเป็นอัตลักษณ์เอโรแมนติก เอเซ็กชวล (Aromantic asexual) นี่มันก็ซับซ้อนเหมือนกัน เราเจอคำนิยามทั้ง 2 คำนี้พร้อมๆ กับตอนที่รู้ตัวว่าเป็นทรานส์ฯ เราไม่ได้นิยามตัวเองแบบนี้มาตั้งแต่แรก มาเริ่มจริงๆ ก็ตอนอายุประมาณ 20 ปีได้ เพราะมันเป็นจุดที่เรามั่นใจและสบายใจกับการนิยามตัวเองแบบนี้ เรารู้สึกว่าอัตลักษณ์นี้คือตัวตนของเราแล้ว”

‘เห็ดเขียว’ – Non-binary ที่เป็น Aromantic Asexual เขาไม่ซีเรียสเรื่องสรรพนาม แต่อาจจะชอบ it เป็นพิเศษ (เพราะเป็นเห็ด!) (@AroAceTH)

“คิดว่าค่อนข้างแน่ใจเรื่องเพศวิถี (Sexuality) ของตัวเอง แม้แต่ตอนที่ยังไม่รู้จักคำก็ตาม เราไม่สนใจเรื่องเซ็กส์หรือเรื่องความรักมาตั้งแต่จำความได้ พอถึงช่วงวัยที่คนเริ่มค้นหาตัวตนทางเพศ ก็มีการเสพสื่อต่างๆ เคยลองหาดูบ้าง แต่ก็ไม่สนใจขนาดนั้นอยู่ดี ยิ่งเราเป็นคนที่ไม่ค่อยมีความต้องการทางเพศอยู่แล้ว เลยไม่เคยคิดว่ามันจำเป็นต่อชีวิต แล้วก็ไม่ได้อยากให้ใครมาเติมเต็มความต้องการให้ พอได้มาเจอคำว่าเอเซ็กชวลก็คิดว่าคงจะตรงกับเรา แต่กับเรื่องความเป็นเอโรแมนติกก็จะซับซ้อนขึ้นมาอีก เราเคยคิดว่าตัวเองอาจจะชอบผู้หญิง เพราะปกติสบายใจที่จะอยู่กับผู้หญิงมากกว่า ต่อมาก็คิดว่าหรือเราจะเป็นแพนฯ เพราะถ้าเราจะดึงดูดกับใคร เราก็ชอบที่ลักษณะนิสัยหรือความเข้ากันได้เป็นหลัก แต่ทั้งหมดก็เป็นแค่ข้อสันนิษฐานในหัว เพราะเราไม่รู้ว่าสามารถนิยามแบบอื่นได้ ในที่สุดเราก็เพิ่งมาตอบตัวเองได้จริงๆ ตอนที่มีคนที่ชอบ ซึ่งเรารู้สึกว่ามันไม่เหมือนกับนิยามของความรักโรแมนติกที่สังคมเข้าใจโดยทั่วไป ความรักหรือความชอบของเราไม่ได้แบ่งว่าอันนี้คือเพื่อน อันนี้ไม่ใช่เพื่อน มันอาจจะมีความชอบมากน้อยต่างกัน แต่สุดท้ายมันก็คือความรู้สึกกลุ่มเดียวกันอยู่ดี ไม่ได้คิดว่ามีคุณลักษณะพิเศษอะไรที่ทำให้ต้องเรียกว่าแบบไหนคือ ‘ความรักโรแมนติก’ และกับคนนั้นที่เราชอบ เราก็คิดว่าชอบช่วงเวลาที่อยู่กับเขา อยากเป็นเพื่อนที่ดีมากๆ ของเขาเท่านั้น การได้คุยกับตัวเองในช่วงนั้นเลยเหมือนมาช่วยคอนเฟิร์มว่า ‘เอโรแมนติก’ นี่แหละ ที่อธิบายความเป็นเราได้ดีมาก

และสำหรับการเป็นนอนไบนารีของเรา เราโตมาโดยที่ไม่ชอบและไม่เชื่อในกรอบทางเพศ (Gender Binary) แล้วก็มีญาติผู้หญิงค่อนข้างเยอะ เขาเป็นตัวอย่างให้เห็นว่าไม่มีอะไรที่เป็นหน้าที่ของเพศไหนโดยเฉพาะ พอเข้าเรียนที่โรงเรียนหญิงล้วนก็ยิ่งเห็นว่าทั้งหน้าที่และรสนิยมของคนมันลื่นไหลมากๆ เพราะนักเรียนหญิงต้องทำหมดทุกอย่าง หลายๆ คนในโรงเรียนก็คบกันเป็นแฟน บางคนเป็นทอมแล้วก็เปลี่ยนไปแต่งตัวสาวเหมือนเดิม มันเลยทำให้เราชินกับความหลากหลายไปโดยปริยาย พอถึงช่วงมัธยมปลายก็รู้จักกับคำว่า ‘นอนไบนารี’ ซึ่งตอนแรกไม่เข้าใจเท่าไหร่ว่าทำไมต้องเรียกตัวเองแบบนั้น เพราะถึงเราจะเรียกตัวเองว่าผู้หญิงหรือผู้ชาย เราก็ไม่จำเป็นต้องแสดงออกตรงตามบรรทัดฐานทางเพศก็ได้หรือเปล่า แต่สุดท้ายก็ตัดสินใจเรียกตัวเองว่านอนไบนารี เพราะเราไม่ต้องการให้เพศเป็นสิ่งที่มาครอบทุกอย่างในตัวตน”

กระบวนการเรียนรู้และยอมรับในเพศของตัวเอง

Photo credit: Pink Villa

ฟ้ามุ่ย: การยอมรับว่าตัวเราเป็นแพนฯ เรียบง่ายกว่าที่คิด เดิมทีคิดว่าตัวเองเป็นไบเซ็กชวลด้วยซ้ำ เพราะตอนนั้นเราไม่รู้ว่าตัวเองเป็นอะไร คำศัพท์พวกนี้ก็เพิ่งมารู้จักและเริ่มคุ้นเคยเมื่อไม่กี่ปีมานี้เอง เรานิยามตัวว่าเป็นไบฯ มานานจนรู้จักอย่างอื่นนอกจากนั้นเลยว้าวว่า อ๋อ เราเข้าเกณฑ์แพนเซ็กชวลมากกว่าไบเซ็กชวลสินะ ก็โอเคว่าเราเป็นแพนฯ แต่ตอนนั้นก็ไม่ได้รู้สึกแย่กับสิ่งที่ตัวเองเป็นนะ อาจจะเพราะส่วนตัวก็ไม่มีอคติกับ LGBTQ+ ด้วย แค่รู้สึกแปลกใหม่ เพราะได้รู้จักตัวเองในมุมที่เราไม่เคยรู้จักมาก่อน

จากซ้ายไปขวา: ปาร์คเกอร์ - เห็ดเขียว

ปาร์คเกอร์: กว่าเราจะรู้ตัวได้ว่าตัวเองเป็นเอโรแมนติก เอเซ็กชวล มันใช้เวลานานมาก และต้องพยายามจำแนกแจกแจงว่าสิ่งที่ตัวเองรู้สึกคืออะไรกันแน่ เราต้องถามตัวเองว่าสิ่งที่เรารู้สึกมันเป็นแรงดึงดูดทางเพศจริงไหม มันเป็นอารมณ์ทางเพศหรือเปล่า มันเป็นความรักไหม แล้วเป็นความรักแบบไหน ความรักแบบโรแมนติกกับแบบอื่นมันต่างกันยังไง ซึ่งเอาจริงๆ การคุยกับตัวเองเรื่องพวกนี้เป็นสิ่งที่ดีมากเลยนะ มันทำให้เราเข้าใจตัวเองมากขึ้น ได้รู้จักตัวเองมากขึ้น และได้รับรู้ความต้องการของตัวเองด้วย แต่มันก็เป็นกระบวนการที่น่าปวดหัวในเวลาเดียวกัน เพราะไม่มีใครช่วยเราหาคำตอบได้นอกจากตัวเราเอง พอเราเข้าใจตัวเองแล้ว ทุกอย่างมันก็ง่ายขึ้นเยอะเลย แต่คำว่า “เข้าใจตัวเอง” ของเรามันไม่ได้หมายความว่าต้องมีคำตอบของทุกๆ คำถาม แต่มันหมายถึงว่าต่อให้เราไม่สามารถหาคำตอบได้ นั่นก็คือสิ่งที่เราเข้าใจว่าตัวเองยังไม่มีคำตอบนะ และมันก็ไม่ใช่เรื่องผิดอะไร เราก็เข้าใจและยอมรับในความไม่รู้ของตัวเอง เรารับรู้แค่ว่า ณ เวลานี้เราสบายใจกับการนิยามตัวเองแบบนี้ และคำนิยามนี้มันลงตัวกับเราที่สุดก็พอแล้ว ซึ่งอันนี้ก็เป็นสิ่งที่เราอยากฝากให้คนอื่นๆ เหมือนกันว่าไม่ต้องใส่ใจว่าตัวเองจะเป็นอัตลักษณ์ไหนขนาดนั้นก็ได้ หรือถ้าเราไม่ได้ลงกล่องของคำนิยามไหนก็ไม่เป็นไร คนเราไม่สามารถลงกล่องได้เป๊ะขนาดนั้นอยู่แล้ว ถ้าพอใจจะเรียกตัวเองว่าอะไรก็ทำไปเถอะ ขอแค่มันไม่ไปทำร้ายคนอื่นก็พอ

จากซ้ายไปขวา: เห็ดเขียว - ปาร์คเกอร์

เห็ดเขียว: อย่างที่บอกก็คือเราเป็นแบบนี้มาตลอด แต่ไม่นานมานี้พอลองทบทวนตัวเอง บางทีก็มีโมเมนต์ที่สงสัยเหมือนกันว่าที่เรียกตัวเองว่านอนไบนารี มันเพราะส่วนหนึ่งเราไม่ลงตัวกับความเป็นผู้หญิงได้หรือเปล่า เพราะที่จริงก็มีความเกลียดชังผู้หญิงจากภายใน (Internalized misogyny) แฝงอยู่ในตัวเรามาตั้งแต่เด็กๆ เหมือนกัน เพราะแต่ก่อนเคยชอบอะไรที่มีความเป็นผู้หญิง แล้วก็จะโดนผู้ใหญ่แซว เราเลยไม่อยากแสดงออกอีก รู้สึกว่ามันเป็นความหน่อมแน้มน่ารำคาญ เราก็เลยไม่อยากถูกถูกมองว่ามีภาพลักษณ์แบบนั้น แต่ก็คิดว่ามันคงไม่ใช่แค่เรื่องนั้นหรอก เราไม่ชอบทำอะไรตามกรอบที่สังคมสร้างไว้อยู่แล้วด้วย เราก็เลยสนุกกับการสร้างภาพลักษณ์แบบอื่นที่ไม่ใช่สิ่งที่สังคมคาดหวัง และในปัจจุบันที่เราเริ่มมีอิสระในการแสดงออกมากขึ้น รู้สึกดีกับร่างกายตัวเองมากขึ้น เราก็กลับมาชอบการแต่งตัว ชอบเสื้อผ้าที่มีความเป็นหญิง (Feminine) คงเพราะเราเข้าใจตัวเองมากขึ้นด้วย ก็เลยไม่รู้สึกว่าต้องพิสูจน์อะไรให้ใครเห็น ไม่ได้คิดว่าความเป็นผู้หญิงมันด้อยกว่าแล้ว แค่มันไม่ใช่เราอีกต่อไป นอกจากนั้น สิ่งที่ย้ำให้แน่ใจว่าเราไม่ได้เรียกตัวเองว่านอนไบนารีแค่เพราะเราไม่ชอบความเป็นหญิง ก็คือการถามตัวเองว่ารู้สึกยังไงกับสภาวะที่เป็นอยู่นี่แหละ คือสุดท้ายเราก็ไม่อยากเป็นทั้งผู้หญิงหรือผู้ชาย ไม่อยากจะแสดงออกแบบใดแบบหนึ่งเพื่อหนีภาพจำของอีกขั้วไป แต่เราอยากเอาสองขั้วนี้ออกไปเลยต่างหาก

จำเป็นไหม กับการ ‘คัมเอาท์’ (Come out)?

คำถามนี้เกิดขึ้นจากการถกเถียงกันระหว่างกลุ่มผู้มีความหลากหลายทางเพศ ว่าแท้จริงแล้วการคัมเอาท์ หรือการป่าวประกาศให้ทุกคนได้รับรู้ว่าเรานิยามตัวเองว่าอย่างไรนั้นสำคัญหรือไม่ แต่ละคนก็ให้เหตุผลที่ต่างกัน โดยอ้างอิงจากประสบการณ์ส่วนตัวและอัตลักษณ์ทางเพศของตัวเอง

Photo credit: Ladyissue

ฟ้ามุ่ย: การคัมเอาท์สำคัญแต่ไม่จำเป็น สำคัญในแง่ที่ว่าตัวเราต้องการที่จะบอกให้สาธารณะชนรับทราบว่าเราเป็นอะไร รับทราบเฉยๆ ไม่ได้อยากรู้หรอกว่าคนอื่นคิดยังไงต่อ แค่อยากชัดเจน อยากให้มันเป็นเรื่องปกติ แต่ในขณะเดียวกัน การบอกให้ใครรู้ก็ต้องมีความมั่นใ

In recent times, our society has witnessed a remarkable surge in embracing gender diversity. This newfound acceptance reflects a profound shift in perspective, as more individuals have come to acknowledge the multifaceted nature of gender. This evolution is particularly evident within the younger generation, whose commitment to equality has fueled a noteworthy upswing in advocating for gender rights over the past fews years. This movement has garnered heightened attention, resonating strongly within the fabric of Thai society.


Despite the vibrant diversity within the LGBTQ+ community, there are still some hurdles to overcome. Only a handful of voices have the chance to authentically share their stories through media outlets. But right now, we have a chance to change that. Today, we’re excited to introduce you to four incredible young individuals who are bravely stepping up to share their personal journeys of gender identity. These stories are a chance to shed light on experiences often overlooked, offering fresh insights and perspectives that can help bridge understanding.


Meet Fahmuii aka Kachingz. Kachingz identifies as pansexual and prefers the pronouns they/them. Their compelling journey unfolds as an author of captivating LGBTQ+ such as “Khun Preuk Reuy Maak” and “Saboo Khing Tua Hom” – both stand as testaments to their commitment to portraying same-sex relationships with authenticity.

"To be honest, I’m not entirely sure I fully understand myself. It’s like I fit the labels society gives me, saying, ‘This is pansexuality,’ or ‘That is non-binary.’ If I think back, it probably started in primary school. My family wasn’t overly traditional or strict, so I felt free to be myself, without the weight of societal expectations. My first LGBTQ+ friends were open about their identities. I leaned towards a tomboyish style and had a crush on a fellow tomboy. That was my first glimpse into the vast spectrum of gender. As I grew, my attractions became varied: towards women, older guys, and gay friends. I realized my feelings didn't fit conventional molds, but I didn’t know why. This led to self-discovery. Amidst the uncertainty, I embraced being bisexual. There were no mentors or teachers guiding me through these concepts and I discovered terms like ‘gender identities’ and ‘sexual orientations’ online. My journey of self-discovery continues – it’s an ongoing exploration.”


Another individual embarking on a journey of self-discovery in terms of gender identity is
Homdang. Homdang identifies as “queer” and is currently pursuing studies at Silpakorn University. Their preferred pronouns are they/them.

“Somewhere around the age of 4, I began to notice that I was a bit different from others. My attractions leaned towards the same gender. Back then, I wasn’t living with my mother but under the care of someone else. They often put on Disney cartoons for me, which triggered a longing for long hair, just like Rapunzel’s. At school, I realized that my interests didn't align with girls; I was drawn to boys. This led me to think, ‘Maybe I don’t want to be a boy; maybe I want to be a girl.’ But as time went on, I understood that this yearning for being a girl was just a phase because now that feeling has faded. I’ve reached a point where I don’t rush into discovering my gender identity. Taking it slow seems to be the better approach.”

Parker (they/them), member of ‘Non-Binary Thailand’ and one of the administrators of the page AroAce-clusionist: Aromantic & Asexual Exist

“I realized I didn’t fit the gender assigned to me from a young age. The labels ‘girl’ or ‘daughter’ didn't feel right, and I struggled to find words to describe myself. Thailand’s lack of gender education left a void, and others filled it with assumptions. I was often called ‘tomboy’ or questioned about my identity. Discovering the term ‘transgender’ during high school introduced me to the LGBTQ+ world. Online interactions led me to many queer, transgender, and non-binary individuals. This propelled my search for self-understanding.”

“Initially, I thought I had to choose between being a transgender man or non-binary. But over time, I realized I could be both – ‘trans masculine’ captures how I transcend gender while not solely identifying as male. Exploring my gender identity was clearer, yet embracing being aromantic asexual proved equally intricate. I encountered these terms around the same time as my transgender journey. It wasn’t until I turned 20 when I embraced those labels as part of my true self.”

Hed Khiew identifies as aromantic asexual non-binary and is partial to the “it” pronoun.

“I thought I was quite sure about my sexuality, even back when I didn’t know the terms. I wasn’t really interested in sex or relationships from an early age. As others started exploring their gender identities, I never felt the need for sexual experiences to define me. Then I encountered the term ‘asexual,’ and it seemed to fit. When it comes to being aromantic, though, it’s a bit more complex. I once thought I might like girls because I felt comfortable around them. Later, I considered being pansexual because I was attracted to personality compatibility rather than gender. But these were just assumptions. In the end, I only found answers when someone I liked came along. It felt different from the general understanding of romantic love. Our feelings didn’t neatly fit into categories like ‘friend’ or ‘more than friend.’ It all boiled down to sharing a unique connection. With the person I liked, I just cherished the moments spent together and wanted to be a great friend to them.”

“As for my non-binary identity, I grew up without really liking or believing in the gender binary concept. I had quite a few female relatives who served as examples that there’s no specific role limited to a particular gender. When I entered a girls’ school, it became even clearer how roles and preferences can be fluid. Many students were dating among themselves – some were tomboys who later dressed as femme. This made me comfortable with diversity by default. In high school, I learned about ‘non-binary,’ which I didn’t fully grasp at first. I questioned why it was necessary to label oneself that way. But eventually, I decided to call myself non-binary because I didn't want gender to define every aspect of me.”

The process of learning and accepting one’s own gender

Photo credit: Pink Villa

Fahmuii: Accepting that I’m pansexual was simpler than I thought. At first, I believed I was bisexual, but back then, I had no idea about my true identity. These terms and concepts have only become familiar to me in the past few years. I identified as bisexual for a while until I realized, “Oh, wait, I actually fit more into the pansexual spectrum.” I didn’t experience any negative feelings about my identity at that time, though. Perhaps it was because I didn’t have any personal biases against the LGBTQ+ community. It simply felt new and unfamiliar, as I was discovering myself from a perspective I hadn’t explored before.

Left to right: Parker, Hed Khiew

Parker: Realizing I’m pansexual and aromantic was surprisingly straightforward. It took time to navigate my feelings and differentiate between attractions. Was it sexual or emotional? Love, perhaps? Figuring out romantic versus other kinds of love got a bit tricky. Conversations with myself were really helpful, leading to self-understanding and recognizing my desires. Still, it was a bit puzzling at times since I had to find answers on my own. As I understood myself better, everything got easier. But self-understanding doesn’t require answers to all questions; it’s about being fine with uncertainty. Accepting that I don’t have all the answers is okay. It’s about embracing our uncertainties. The important thing is feeling content with the way I define myself now – it fits. I wish others could adopt this too, without worrying about fitting into labels. And if there’s no label, that’s okay. We don't need strict definitions as long as you’re respectful to others.

Left to right: Parker, Hed Khiew

Hed Khiew: Recently, I’ve been reflecting on myself. There have been moments where I questioned whether I identify as non-binary. It’s because I don’t always relate to being female. I’ve realized that some internalized misogyny from childhood still affects me. I used to like things associated with being female, but adults discouraged it, so I hid it. It felt annoying, like I had to fit a mold. But it’s not just about that; it’s also about rejecting societal norms. I enjoy creating a different image, not what society expects. As I’ve gained more freedom to express myself, I’ve grown more comfortable with my body. I don’t feel the need to prove anything to anyone. Ultimately, I don’t want to be either female or male. I don’t want to conform to one image to escape another. I want to embrace both sides without constraint.

Is “coming out” necessary?

Photo credit: Ladyissue

Fahmuii: Coming out is important but not necessary. It’s important in the sense that we want to let the public know about our identity. Just knowing is enough; we don’t really need to know what others think. We simply want clarity and normalcy. At the same time, coming out requires confidence or bravery. Sometimes society pressures us to come out because everyone else is doing it. But you get to choose what you want to do – you can tell when you’re ready. For me, it’s about feeling normal without having to explain. You don’t need others to accept you or prove anything. There’s no rush as long as you’re happy with who you are.

Hmdang: Back in the day, it could have been a big deal, you know? But nowadays, society is starting to embrace diversity in gender and see it as something normal. Maybe it’s not the same here in Thailand, but honestly, it’s all about personal feelings. For me, I don’t think making a big coming out announcement is that important. If I don’t feel like sharing my gender identity, I don’t really have to. It’s all about being comfortable and deciding whether or not I want to open up about it.

Parker: For me, coming out as transgender is quite important. It’s mainly because I’ve planned to make significant changes in my life – from changing my name to undergoing physical transitions. I’ve been on testosterone hormone therapy for about 4 years now, and the changes have been substantial. Even though I might not want to come out to everyone, eventually, they’ll find out. My case is that I’m still living with my family, and luckily, they’re supportive in every way. But to gain their full support, it came down to explaining my true self to them. Like using hormones – I started doing that even before I finished my studies. Of course, I wouldn’t have been able to go through this process without financial support from home, as transitioning at every stage requires money. Unfortunately, I can’t use any welfare benefits for this purpose. Once I came out, I felt more at ease. I could fully be myself without worrying that my family wouldn’t understand. It made our family and home a safe space for me. So, coming out has been very important in this aspect of my life.

At the same time, coming out as aromantic and asexual might not hold much personal importance for us as individuals on a fundamental level. Because for us, this self-definition is about us alone – it doesn’t impact anyone else. But it’s significant in a way that when we step forward and openly declare ourselves as aromantic and asexual, it brings more attention to these identities. This increased visibility helps people who identify within the aromantic or asexual spectrum understand themselves better. This aspect played a role in our decision to create the page AroAce-clusionist: Aromantic & Asexual Exist. Before we knew that there were aromantic and asexual people in the world, we used to think of ourselves as strange and different. As we grew up and realized that what we are is normal, it motivated us to let others who share these identities know that they’re not abnormal either.

Hed Khiew: It doesn’t matter that much to me, because personally, I see it as a kind of ritual for “revealing” or “declaring” oneself. It could be about sharing with a trusted group when you’re ready or indicating a breaking point (like when you can’t hide it anymore). But it’s not universally significant for everyone, as our situations and experiences differ. I, myself, don’t see the need to come out in a formal way, as there hasn’t been an occasion requiring me to do so.

What’s more important than coming out is being out. Even if I don’t have to hide my gender or sexuality, it doesn’t mean I’m completely “out.” Even if I tell others that I’m non-binary, there’s no guarantee they won’t misgender me. Society’s binary thinking is deeply rooted, and our external appearances often conform to society’s definitions of male and female. I don’t have to face life-threatening situations or explicit discrimination for being open, but there’s still a feeling that some view me as reproductive organs walking around. Even if I’m okay with being myself, if the law, education system, and healthcare don’t accept my gender identity, the problem persists. So, I believe that a comfortable life for people with diverse gender identities depends on many factors, not just coming out. However, coming out remains an essential step for many with diverse gender identities, providing necessary safe spaces to express themselves comfortably.”

Rasing more awareness

Photo credit: An Injustice!

Fahmuii: Pansexual is real. We have our own identity. We can love anyone regardless of their gender. It’s not about whether someone is male, female, tomboy, lesbian, gay, transgender, or anything else. We can love whoever we want. It doesn’t mean we’re only focused on sexuality, though. It’s okay if others don’t understand us. Just respect us as much as you respect yourself, that’s enough.

Homdang: Seeing me as a human being is enough. If someone asks about my gender, I would say that I can’t answer right now. That i'm still in a phase of self-discovery, which is completely normal. Ultimately, I want them to see me as just an ordinary human being. Because if viewed through a gender lens, they might just see me as male or female. I’d rather have them see me as a human first and foremost, nothing more than that.

Parker: Usually, when people talk about asexuality, they might assume it’s just about not wanting to have sex with anyone or lacking sexual feelings. I mean, there might be some asexual individuals like that, but that’s not the defining characteristic of asexuality. Asexuality is a group of people who don’t experience a strong sexual attraction to anyone or may experience it infrequently. Many asexual individuals choose not to have any sexual involvement, but that doesn’t mean asexuality excludes the possibility of having sex.

When people say they’re aromantic, others might feel sorry for them, assuming they lack romantic love for anyone. It’s as if they pity us for not experiencing romantic relationships like other teenagers, or they worry we’ll feel lonely. Why would not having a romantic relationship mean we should be pitied? This is who we are, our preferences. If anyone should be pitied, it’s for society not understanding our identities.

Hed Khiew: It seems like society still struggles to fully accept asexuality and aromanticism alongside other sexual orientations. Maybe that’s because these aspects of me often get overlooked, and I was never really taught to think about my own attractions. It’s like society links love, sex, and family together so tightly that people assume feeling romantic love and sexual attraction is a basic part of life. But those of us who don't fit into that mold are often seen as unusual, even though love and sex don’t define me completely.

If I don’t see same-sex love (and other non-traditional orientations) as weird, then I should also see not feeling romantic attraction or not having a partner as equally normal. The key is that when I define who I am, it’s not a quick answer and it’s not something that has to change the minute my feelings do. Questioning asexuality shouldn’t only happen when my sexual desires seem to disappear, because it’s not tied to that.