HighEQ

Weed & Queer - จากยาเสพติด สู่ยารักษา ผ่านการเคลื่อนไหวของ LGBTQ+

Empowering Queer Voices: Cannabis Advocacy, Patient Unity, and Legal Change

Photo credit: High Times

กัญชาจาก ‘ยาเสพติด’ สู่ ‘ยารักษา’ ที่ใช้บรรเทาความเจ็บปวดของเพื่อนมนุษย์ ในช่วงเวลาแห่งความยากลำบาก ในเดือนแห่งไพรด์นี้ เราชวนทุกคนย้อนกลับมองประวัติศาสตร์ของกัญชาที่เกี่ยวพันกับกลุ่มเพศหลากหลาย ที่มีความสำคัญและเป็นอีกหนึ่งหัวหอกสำคัญในการผลักดันให้กัญชาได้รับการยอมรับในโลกใหม่อีกครั้ง เรื่องราวเบื้องหลังการเคลื่อนไหวนี้จะเป็นอย่างไร ติดตามได้จากบทความ  

ชีวิตใหม่หลังสงคราม

ก้าวสู่ช่วงยุค’80 หลังจากจบสงครามเวียดนาม ความกลัวของสังคมที่มีต่อยาเสพติดยังเพิ่มมากขึ้นเรื่อยๆ ภายใต้รัฐบาลของโรนัลด์ เรแกน ประธานาธิบดีบดีของสหรัฐฯ ในยุคนั้น และแนวคิดของฝั่งอนุรักษ์นิยม มีทั้งนโยบายต่อต้านยาเสพติด 'Just Say No' พร้อมบทลงโทษที่หนักยิ่งขึ้น มีการปล่อยโฆษณาชวนเชื่อจำนวนมากในนามของ DARE (Drug Abuse Resistance Education) รวมไปถึงการตรวจหายาเสพติดอย่างต่อเนื่องภายในโรงเรียนและสถานที่ทำงาน เรียกได้ว่าเป็นยุคมืดของคนใช้กัญชา เพราะเมื่อไหร่ที่ถูกจับได้ว่ามีการใช้กัญชา ก็นับว่าสูญเสียจุดยืนในสังคม เสียทั้งการงาน สิทธิการเลี้ยงดูบุตร การศึกษา ฯลฯ 

Photo credit: USA Today

ในช่วงเวลาเดียวกันนี้ ก็เป็นช่วงที่โรคเอดส์เริ่มระบาดในประเทศสหรัฐอเมริกา เริ่มต้นจากเมืองซานฟรานซิสโก ที่เป็นเหมือนดินแดนเสรีของชาวเกย์และเหล่าฮิปปี้ ลุกลามไปถึงตัวเมืองลอสแอนเจลิสและนิวยอร์กในเวลาไล่เลี่ยกัน 

โดยการระบาดของโรคเอดส์นั้นส่วนมากจะอยู่ในกลุ่มชายรักร่วมเพศ ผู้หญิงข้ามเพศ คนขายบริการทางเพศ และคนใช้เข็มร่วมกัน (ซึ่งจำนวนมากเป็นชนกลุ่มน้อยอย่างแอฟริกันอเมริกันและลาตินอเมริกัน) แน่นอนว่าอคติและการต่อต้านจากสังคมยิ่งทวีความรุนแรงขึ้นเป็นอย่างมาก และหลายคนเสียชีวิตโดยปิดบังอาการป่วยของตนเองและเสียชีวิตตัวคนเดียว  

Photo credit: CNN Health

Weed Queer and AIDs

อคติที่สังคมมีต่อกลุ่มชายรักร่วมเพศเห็นได้ชัดตอนที่โรคเอดส์เริ่มระบาดขึ้นในปี ค.ศ. 1981 หลายคนเข้าโรงพยาบาลโดยไม่มีใครอธิบายว่าเป็นโรคที่เกิดจากอะไรและรักษาอย่างไร การติดเอดส์ในตอนนั้นก็เหมือนรอเวลาตายไปโดยปริยาย เพราะไม่มียารักษา

รัฐบาลของโรนัลด์ เรแกน ก็ไม่ได้ให้ความสำคัญต่อการระบาดของโรคเอดส์ เพราะเห็นเป็นปัญหาของกลุ่มรักร่วมเพศ หนำซ้ำยังเรียกโรคนี้ว่า ‘Gay Plague’ (โรคห่าเกย์) กว่ารัฐบาลจะออกมาประกาศยอมรับโรคเอดส์อย่างเป็นทางการก็เมื่อปี ค.ศ. 1985 จึงทำให้ยารักษาหรือการบรรเทาอาการต่างๆ ล่าช้า รวมไปถึงความเข้าใจที่สังคมมีต่อโรคเอดส์ซึ่งน้อยมาก

ในเมื่อรัฐบาลไม่มีการประกาศถึงปัญหาโรคระบาดนี้ เหล่าแพทย์จึงใช้ชื่อ ‘Gay-Related Immune Deficiency’ (ภูมิคุ้มกันบกพร่องอันเนื่องมากจากการเป็นเกย์) ในช่วงแรกในการเรียกด้วยการเหมารวมชาวเกย์และข้อมูลเท็จจริงที่ยังไม่มีหลักฐานพิสูจน์ใดๆ

Photo credit: CANFAR

อีกทั้งยาที่รัฐบาลผลิตมาช่วยในปี ค.ศ. 1987 เป็นยาต้านไวรัสที่ชื่อว่า ‘AZT’ นั้นมีผลข้างเคียงของอากาคลื่นไส้ที่รุนแรง เป็นยาที่ต้องกินทุกสี่ชั่วโมงและหากได้รับในปริมาณมากก็เสี่ยงเสียชีวิต สำหรับผู้ติดเชื้อเอดส์แล้ว ดูเหมือนว่าจะไม่มีทางเลือกอื่นเลยนอกจากรอวันตาย

ภาวะผอมหุ้มกระดูก (Wasting Syndrome) ที่ส่งผลต่อระบบเผาพลาญและขับถ่าย รวมไปถึงทำให้ไม่อยากอาหาร น้ำหนักตัวจึงลดอย่างรุนแรง อันเนื่องมาจากการติดเชื้อ HIV นั้นมีผลกระทบที่รุนแรงมากกับผู้ติดเชื้อ คงจะมีแต่กัญชาที่เป็นยาแนวหน้าในการช่วยเหลือผู้ป่วย ด้วยคุณสมบัติเพิ่มความยากอาหาร ลดอาการปวด คลื่นไส้ และยังช่วยปรับอารมณ์ซึมเศร้าของผู้ป่วยได้เป็นอย่างดี สรรพคุณเหล่านี้จึงได้ไปเตะตา Mary Jane Rathbun และ Dennis Peron ที่พอจะเห็นลู่ทางในการเยียวยาผู้ป่วย 

‘คุณยายแมรี่’ บราวนี่กัญชาและผู้ป่วยโรคเอดส์

Photo credit: SPARC

ยังโชคดีที่มีบางคนที่เห็นว่าการล้มป่วยจากโรคเอดส์ของคนรอบตัวไม่ใช่เรื่องปกติและควรมีใครช่วยเหลือพวกเขา หนึ่งในนั้นคือคุณยาย ‘แมรี่ เจน แรธบัน’ (Mary Jane Rathbun) หรือที่รู้จักกันในนามของ ‘Brownie Mary’ นักเรียกร้องสิทธิผู้ป่วยที่มอบบราวนี่กัญชาให้กับกลุ่มผู้ติดเชื้อเอดส์ในซานฟรานซิสโก ซึ่งโดยปกติกัญชาส่วนมากมักจะถูกนำมาสูบ แต่เพราะมีผู้ป่วยสูงอายุและมีปัญหาเรื่องปอด การทำขนมอย่างคุกกี้หรือบราวนี่จึงเป็นอีกทางเลือกของการใช้กัญชา

ช่วงนั้นแมรี่ทำงานเป็นพนักเสิร์ฟแพนเค้กที่ IHOP และแอบทำบราวนี่กัญชาขายอยู่หลายปี จนกระทั่งถูกจับกุมในปี ค.ศ. 1981 (ตอนนั้นเธออายุ 59 ปี) และถูกเรียกให้ไปทำงานบริการชุมชนกับ The Shanti Project (องค์กรช่วยผู้ป่วยโรคเอดส์) เธอได้กลายเป็นอาสาสมัครที่โรงพยาบาล San Francisco General Hospital ในวอร์ด 86 ที่ดูแลผู้ป่วยเอดส์เป็นที่แรกในประเทศสหรัฐฯ

ในช่วงนี้เธอได้มีโอกาสใกล้ชิดกับผู้ป่วยโรคเอดส์ และเห็นว่าขนมของเธอนั้นช่วยบรรเทาอาการเจ็บปวดของพวกเขาได้ดี อาจเป็นเพราะลูกสาวของเธอเสียชีวิตจากอุบัติเหตุรถยนต์ไปเมื่อหลายปีก่อน แมรี่จึงทุ่มเวลาและเงินบำนาญทุกๆ เดือนไปกับการทำบราวนี่กัญชาและอาสาช่วยคนป่วยที่โรงพยาบาล 

Photo credit: Atlas Obscura

“เด็กๆ ของฉันต้องการยา (กัญชา) เพื่อลุกออกจากเตียง เพื่อที่จะสามารถกินข้าวได้ เพื่อลดอาการคลื่นไส้ - ฉันทำบราวนี่เพื่อช่วยผู้ป่วยบรรเทาอาการเจ็บปวดที่ต้องเจอในทุกๆ วัน คนรอบข้างตัวฉันรู้ โรงพยาบาลและหมอก็รู้ว่าฉันทำอะไรอยู่” — Mary Jane Rathbun

‘เดนนิส เปโรน’ เกย์ฮิปปี้ผู้บุกเบิกกัญชาทางการแพทย์

เดนนิส เปโรน - Photo credit: Celeb Stoner

‘เดนนิส เปโรน’ (Dennis Peron) เป็นทหารผ่านศึกเวียดนามที่หลังถูกปลดประจำการก็ย้ายมาอยู่ซานฟรานซิสโกในช่วงต้นยุค 70s เขากลับมาในสภาพหัวเกรียน ถือถุงพลาสติกยัดเสื้อผ้าพร้อมกับกัญชาไทยถุงใหญ่หลายกิโลฯ

เป็นเวลากว่าหลายปีในซานฟรานซิสโกที่เดนนิสใช้ชีวิตในชุมชนฮิปปี้ และลักลอบขายกัญชาในนาม ‘Big Top Pot Supermarket’ ซึ่งย้ายที่ขายไปเรื่อยในย่าน Mission District ก่อนจะมาจบที่บ้านสไตล์วิคตอเรียนบนถนน Castro Street ที่ Big Top มีคนที่ทำงานกว่า 20 คนและต่างเป็นผู้ป่วยกันเอง กัญชาแต่ละสายพันธุ์อย่าง Mexican, Thai, Colombian คุณภาพจะมีให้เลือกแตกต่างกันไปตามความงามของดอกและฝีมือของนักปลูก มีจอยนท์ให้ลองชิมลองสูบก่อน และมีการซื้อขายไปตามราคาน้ำหนัก

ในช่วงเวลานั้นของการขายกัญชาที่ Big Top ได้ทำให้เดนนิสได้พบกับผู้คนมากมาย หนึ่งในนั้นคือ ‘ฮาร์วีย์ มิลค์’ (Harvey Milk) นักการเมืองเกย์คนแรกที่สนับสนุนการเดินหน้าเสรีกัญชา และเป็นผู้ที่ทำให้เดนนิสสนใจการเป็นนักเคลื่อนไหวและเรียกร้องสิทธิของชายรักร่วมเพศเช่นเดียวกัน เดนนิสเข้าใจกลุ่มคนที่ถูกลืมและถูกมองข้ามจากสังคม เขามักจะเป็นหัวหอกในการชุมนุมเรียกร้องสิทธิของ LGBTQ+ อยู่เสมอ

จากซ้ายไปขวา: ฮาร์วีย์ มิลค์ - เดนนิส เปโรน - Photo credit: Flickr

อีกทั้งมีโอกาสได้รู้จักและร่างกฎหมายกัญชาในอนาคตร่วมกับ ‘ท็อด ฮิโระ มิคุริยะ’ (Tod H. Mikuriya) นายแพทย์คนแรกที่ออกมาสนับสนุนประโยชน์ของกัญชาพร้อมตีพิมพ์หนังสือ ‘Marijuana Medical Papers’ ค.ศ. 1839–1972 ที่มีรายชื่ออาการป่วยจากกว่า 200 โรคที่กัญชาสามารถช่วยบรรเทาและรักษาได้ 

แต่ไม่นานนักกลิ่นกัญชาก็ไปถึงจมูกของตำรวจ เดนนิสและร้าน Big Top ก็ถูกจับกุมและปิดตัวลงในปี ค.ศ. 1978 ในขณะที่เดนนิสถูกโทษจำคุกหกเดือน ฮาร์วีย์ก็โดนลอบสังหารไปเสียก่อนที่จะได้ร่วมเดินหน้าเสรีกัญชาทางการเมืองด้วยกัน

โรคระบาดไร้ชื่อ

ในช่วงระบาดของโรคเอดส์ เดนนิสได้ใช้ชีวิตที่ซานฟรานซิสโก และได้เห็นเพื่อนที่ป่วยอาการดีขึ้นเพราะกัญชาอย่างเห็นได้ชัด

Photo credit: The Sydney Morning Herald

จนในปี ค.ศ. 1990 บ้านที่เดนนิสอาศัยอยู่กับคนรักของเขา ‘โจนาธาน เวสต์’ (Jonathan West) ถูกตำรวจบุกค้นและจับในข้อหาค้ากัญชา ในขณะนั้นโจนาธานที่กำลังเป็นโรคเอดส์ก็ยอมรับต่อหน้าศาลว่ากัญชาเป็นของตัวเองเพื่อใช้รักษาอาการป่วย แต่ไม่นานหลังจากขึ้นศาลเขาก็เสียชีวิตลงหลังจากนั้นชีวิตของเดนนิสก็มีเป้าหมายเดียวคือทุ่มเทให้กับการเรียกร้องถึงสิทธิการใช้กัญชาของผู้ป่วยโรคเอดส์อย่างเต็มตัว

Photo credit: Green Dream Cannabis Tours

ด้วยความนิ่งเฉยของรัฐบาลและการทนเห็นเพื่อนทยอยเสียชีวิตไม่ได้อีกต่อไป เดนนิสและบรรดานักเคลื่อนไหวจึงมารวมตัวร่างกฎหมายส่วนท้องถิ่น ‘Proposition P’ ในปี ค.ศ. 1991 ที่ชนะคะแนนโหวตจากชาวซานฟรานซิสโก นับเป็นจุดเริ่มต้นของการเรียกร้องให้มีกัญชาเป็นยาทางเลือกสำหรับผู้ป่วยโรคเอดส์ โรคมะเร็ง โรคต้อหิน และโรคปลอกประสาทเสื่อมแข็ง

‘กัญชา’ กลายเป็น ‘ยา’

ต่อมาในปี ค.ศ. 1992 เสียงโทรศัพท์ของเดนนิสดังขึ้นพร้อมกับเสียงขอความช่วยเหลือจากแมรี่ในวัย 70 ปี ที่ถูกจับกุม (อีกครั้ง) พร้อมกับกัญชาจำนวน 1 กิโลกรัมที่ตั้งใจนำมาอบเป็นบราวนี่แจกอีกตามเคย

เดนนิสจึงช่วยติดต่อสื่อหลายสำนักและเล่าเรื่องของแมรี่ หวังเรียกคะแนนสงสารให้กับคุณยายที่กำลังจะขึ้นศาลในข้อหาอบบราวนี่กัญชาให้กับเด็กติดเอดส์ได้ และไม่น่าแปลกใจที่ข่าวของ Brownie Mary กลายเป็นจุดเปลี่ยนซึ่งปลุกกระแสกัญชาให้เป็นข่าวดังชั่วข้ามคืน

จากซ้ายไปขวา: แมรี่ เจน แรธบัน - เดนนิส เปโรน - Photo credit: Respect My Region

แมรี่เข้าไปสู้คดีในศาลพร้อมกับพยานคนป่วยที่กินบราวนี่กัญชาของเธอและชนะคดีไป การขึ้นศาลครั้งนี้ทำให้ทุกคนหันมาจับตามองกัญชาและสิ่งที่เธอกำลังทำ เพราะหลายคนไม่เคยได้ยินมาก่อนว่ากัญชาจะสามารถเป็นยาได้ 

พลิกวิกฤตให้เป็นโอกาส

ในเมื่อการผลักร่างกฎหมายเข้าสภาได้ต้องผ่านศาล และวิธีขึ้นศาลที่ง่ายที่สุดคือการทำผิดกฎหมาย สิ่งที่พอจะทำได้จึงเป็นการสร้างเหตุการณ์ขึ้นมา เพื่อที่จะได้ประกาศร่างกฎหมายและให้คนออกมาเลือกลงคะแนนเสียงเองซะเลย 

เดนนิสมองเห็นโอกาสของการใช้อำนาจสื่อในการผลักดันร่างกฎหมายที่ตั้งใจไว้เมื่อปี ค.ศ. 1991 จึงชวนแมรี่และเพื่อนๆ LGBTQ+ ให้มาร่วมเปิดคลับกัญชาในนาม ‘San Francisco Cannabis Buyers Club’ ในปี ค.ศ. 1994 ซึ่งความจริงแล้วมันไม่มีคลับ เพราะเดนนิสตั้งใจชวนคนป่วยที่ให้ความยินยอมในการเล่าเรื่องเพื่อทำข่าวเกี่ยวกับกัญชา ทันทีที่ข่าวแพร่ออกไป ทุกคนหวังให้ตำรวจแห่กันมาทั้งโรงพัก แต่กลับกลายเป็นว่ามีโทรศัพท์กว่า 300 สายจากผู้ป่วยโทรเข้ามาขอเข้าร่วมคลับกัญชาแทน ส่วนหมอหมอและตำรวจในซานฟรานซิสโกเองก็เห็นด้วยกับสิ่งที่พวกเขากำลังทำ ก็ไม่ได้ดำเนินการใดๆ และมีคนป่วยทุกรูปแบบแวะเวียนเข้ามาซื้ออย่างไม่ขาดสาย

Photo credit: O’Shaughnessy’s Online

San Francisco Cannabis Buyers Club กลายเป็นร้านขายยาแรกของอเมริกาไปโดยปริยาย ที่เป็นที่รวมตัว พักใจ และชุมนุมทางการเมือง ในตอนนั้นคลับรวมตัวสมาชิกได้ถึง 8,000 คน โดยตอนแรกตั้งใจมีไว้รองรับผู้ป่วยเอดส์และมะเร็งโดยเฉพาะ แต่แล้วประโยชน์ของกัญชาก็กระจายตัวออกไปสู่กลุ่มคนทุกเพศทุกวัย ไม่ว่าจะเป็นรูมาตอยด์หรือโรคลมชัก 

ในช่วงเวลาเดียวกัน เดนนิสกับเพื่อนๆ ที่ได้ช่วยกั้นล็อบบี้เพื่อยื่น ‘Preposition 215’ ร่างกฎหมายกัญชาในส่วนรัฐครั้งใหญ่เข้าสู่สภา และด้วยความช่วยเหลือจากคอนเนคชั่นด้านการเมืองและธุรกิจของเดนนิส ทำให้พวกเขาสามารถหารายชื่อและยื่นร่างทันพอดี

และในที่สุดวันที่ 5 พฤศจิกายนปี ค.ศ. 1996 แคลิฟอร์เนียจึงกลายเป็นรัฐแรกที่ชนะคะแนนเสียงเพื่อใช้กัญชาทางการแพทย์ผ่านร่างกฎหมาย ‘The Compassionate Use Act of 1996’ (Preposition 215) ด้วยคะแนนนำ 55.6% 

ส่วน SFCBC ก็เปิดให้บริการจนถึงปี ค.ศ. 1998 และได้ปิดตำนานลงอย่างถาวร

จากซ้ายไปขวา: แมรี่ เจน แรธบัน - เดนนิส เปโรน - Photo credit: Merry Jane

นี่คือเรื่องราวของกลุ่ม LGBTQ+ สิทธิผู้ป่วย และสิทธิ�

This pride month, let’s explore the changing role of cannabis – a transition from recreational use to crucial alleviation of human suffering. We’ll be delving into the historical connection between cannabis and gender groups, shedding light on its profound significance and how it drives the renewed global acceptance of cannabis.

A fresh start after the war

During the 1980s, societal concerns reached new heights during the Reagan administration in the United States. President Ronald Reagan’s enthusiastic support gave a strong push to the “Just Say No” anti-drug campaign, which quickly gained momentum. The prevailing conservative ideologies of the time led to the adoption of stricter penalties and regulations. This climate paved the way for initiatives like the “Drug Abuse Resistance Education” (DARE) program, which integrated into various platforms, accompanied by the widespread practice of drug testing in schools and workplaces.

It was a challenging time for cannabis enthusiasts, as any association with the substance could spell loss of societal standing – resulting in unemployment, compromised parental rights, educational limitations, and more.

 

Photo credit: USA Today

Simultaneously, during this period, the AIDS epidemic began to take hold in the United States. It emerged initially in San Francisco, home to gay and hippie communities, before spreading to Los Angeles and New York.

The primary demographic affected by AIDS consisted of men engaged in same-sex relationships, transgender women, sex workers, and intravenous drug users, with a notable percentage being African American and Latino individuals. Undoubtedly, prejudice and societal resistance surged to distressing levels. Tragically, many individuals lost their lives due to concealing their illnesses and the isolating nature of their deaths.  

Photo credit: CNN Health

A ray of relief in the midst of the AIDS crisis
The societal prejudice towards the same-sex male couples was starkly evident when the AIDS epidemic began to unfold in 1981. Many individuals were admitted to hospitals without anyone explaining the nature and treatment of the disease. Contracting AIDS at that time was like a countdown towards death, as there was no known cure.

The Reagan administration did not initially give adequate attention to the AIDS outbreak, perceiving it as a concern primarily within the gay community. It even went so far as to label the disease as the “Gay Plague.” It wasn’t until 1985 that the government officially acknowledged AIDS, leading to delayed treatment options and symptom relief. Moreover, the public understanding of AIDS was severely limited.

As the government remained silent on this epidemic, physicians used the term “Gay-Related Immune Deficiency” initially, attempting to link the condition with being gay. This early nomenclature reflected both the misinformation prevailing at the time and the lack of any concrete evidence.

Photo credit: CANFAR

Furthermore, in 1987, the government-produced medication aimed to combat the virus, known as ‘AZT,’ had severe side effects such as intense nausea and vomiting. Administered every four hours, taking excessive amounts of the drug could even lead to death. For those infected with AIDS, it seemed there was no alternative but to await their inevitable fate.

The Wasting Syndrome, characterized by severe weight loss, bone wasting, and gastrointestinal distress that led to loss of appetite, was a devastating consequence of HIV infection. This condition profoundly impacted those infected. In this challenging scenario, it appeared that cannabis was the forefront medicine offering solace. With its appetite-enhancing properties, pain reduction, and alleviation of nausea, as well as its positive effect on mood disorders, cannabis emerged as a beacon of hope for patients. These benefits prompted figures like Mary Jane Rathbun and Dennis Peron to champion the use of cannabis as a means of comforting the afflicted.

 

Brownie Mary and her healing touch

Photo credit: SPARC

Some people recognized that falling ill from AIDS was not an ordinary matter and that those around them should offer assistance. One of those individuals was Grandma Mary Jane Rathbun, also known as “Brownie Mary.” She was an advocate for the rights of AIDS patients and provided cannabis-infused brownies to the AIDS-infected community in San Francisco. Typically, cannabis is smoked, but due to the elderly age of many patients and their lung issues, baking it into cookies or brownies became an alternative method of consumption.

During that period, Mary worked as a pancake server at IHOP and secretly baked cannabis brownies for several years. She continued this until she was arrested in 1981 at the age of 59. Following her arrest, she was required to work with The Shanti Project, an organization aiding AIDS patients. This transformed her into a volunteer at San Francisco General Hospital, where she served in Ward 86, the first unit dedicated to AIDS patients in the United States.

Mary noticed that her baked goods effectively alleviated their pain. Devoting both time and part of her retirement funds each month, Mary continued making cannabis-infused brownies and volunteering at the hospital to assist the patients.

 

Photo credit: Atlas Obscura

“My kids need cannabis to get out of bed, to have an appetite, to reduce nausea – I bake brownies to help them alleviate the daily pain they face. Those around me know, the hospital knows, and even the doctors know what I'm doing.”
— Mary Jane Rathbun

Dennis Peron: the gay hippie who pioneered medical marijuana

Dennis Peron 

Photo credit: Celeb Stoner

Dennis Peron was a Vietnam War veteran who, after being discharged, moved to San Francisco in the early 1970s. He returned to the city with a buzzcut alongside plastic bags stuffed with clothes and Thai weed.


He lived within the San Francisco hippie community and engaged in covertly selling cannabis under the moniker “Big Top Pot Supermarket.” This establishment relocated multiple times in the Mission District before settling into a Victorian-style home on Castro Street. The Big Top team, which consisted of over 20 individuals, mostly patients themselves, offered a variety of cannabis strains, including Mexican, Thai, and Colombian. The quality varied based on the beauty of the flowers and the skill of the cultivators. They provided joints for customers to try before purchasing and the transactions were priced based on weight.

During this period of cannabis sales at Big Top, Dennis met many people, including Harvey Milk, the first openly gay politician who supported cannabis legalization and advocated for the rights of gay men. Milk inspired Peron to become an activist and advocate for the rights of marginalized and overlooked groups in society. Peron often led the way in rallying for LGBTQ+ rights, fighting for change and acceptance.

Left to right: Harvey Milk, Dennis Peron

Photo credit: Flickr

Dennis also had the opportunity to delve into cannabis laws and medical benefits later on, in collaboration with Tod H. Mikuriya, a pioneering medical doctor. Mikuriya was the first physician to openly support the advantages of cannabis, and he authored the book “Marijuana Medical Papers” (1839–1972), which documented over 200 medical conditions that could be alleviated and treated with cannabis.

But before long, the whiff of cannabis caught the attention of the police. In 1978, both Dennis Peron and the Big Top shop were raided and forced to close. Interestingly, while Peron was serving a six-month prison sentence, tragedy struck as Harvey Milk was assassinated. This unfortunate event occurred before they could join hands to push forward together in the political campaign for cannabis legalization.


The unnamed epidemic
Dennis Peron lived in San Francisco and witnessed firsthand the positive effects of cannabis on his sick friends, who showed clear improvement in their conditions.

Photo credit: The Sydney Morning Herald

By 1990, his residence with his partner, Jonathan West, was raided by the police on charges of marijuana distribution. During this time, Jonathan, who was battling AIDS, openly admitted in court that the cannabis was for his personal medical use to alleviate his symptoms. Sadly, shortly after his court appearance, Jonathan passed away. Following this, Dennis vowed to advocate for the rights of AIDS patients to use cannabis as a means of improving their quality of life.

Photo credit: Green Dream Cannabis Tours

Amidst the government’s indifferent stance and the heart-wrenching loss of friends, Dennis and fellow activists came together to formulate the local ordinance “Proposition P” in 1991. This initiative garnered the support of San Francisco residents through a successful vote. It marked the starting point for advocating cannabis as an alternative medicine for AIDS patients, cancer, glaucoma, and multiple sclerosis.

Cannabis transformed into medicine
In 1992, Dennis’ voice resonated louder, along with the plea for help from a 70-year-old woman named Mary, who was apprehended (once again) with one kilogram of cannabis, intentionally intended to be baked into brownies for distribution. Dennis contacted various media outlets to share Mary’s story, hoping to garner sympathy for his elderly friend facing charges for providing cannabis-infused brownies to AIDS patients. The transformational role of Brownie Mary in igniting a sensational cannabis movement shouldn’t come as a surprise, as her story became an overnight sensation that stirred up conversations about cannabis.

Left to right: Mary Jane Rathbun, Dennis Peron

Photo credit: Respect My Region

Mary went to court alongside patients who had consumed her brownies as witnesses, and they emerged victorious in the legal battle. This court appearance shifted the spotlight onto cannabis and Mary’s endeavors. The trial caused people to turn their attention to cannabis, as many had never heard before that it could serve as medicine.

Turning crisis into opportunity

Facing a legal challenge when attempting to pass legislation, Dennis saw an opportunity in the unconventional: creating attention-grabbing events that could announce proposed laws and encourage voter participation. In 1991, he harnessed media's potential to advance his legislative goals. He motivated Mary and LGBTQ+ friends to set up the San Francisco Cannabis Buyers Club (SFCBC) in 1994. Though not a traditional club, it served Peron’s purpose of having consenting patients share cannabis-related stories for media coverage.

As soon as the news broke, everyone expected a police raid, but instead, over 300 calls from patients flooded in, wanting to join the “club” via telephone. Even doctors and local San Francisco police understood and supported their cause, choosing not to intervene. Patients of all kinds flocked in to purchase cannabis without any shortage of demand.

Photo credit: O’Shaughnessy’s Online

SFCBC evolved into America’s first medicinal marijuana dispensary. It became a hub for solidarity, support, and political engagement. At its peak, the club boasted a membership of 8,000 individuals. Initially conceived to cater mainly to AIDS and cancer patients, its scope expanded as the benefits of cannabis reached people of all genders and ages, spanning from glaucoma sufferers to those with epilepsy.

During this time, Dennis and his colleagues collaborated to push forward “Preposition 215,” a significant state-level marijuana legislation, and managed to introduce it to the legislature. With assistance from Peron’s political and business connections, they were able to compile and present the legislation.

Finally, on November 5, 1996, California made history by becoming the first state to pass medical marijuana legislation through the Compassionate Use Act of 1996 (Proposition 215) with a leading vote of 55.6%. This victory marked a significant milestone.

As for the SFCBC, it operated until 1998, providing its services until it eventually closed its doors, leaving behind a lasting legacy.

Left to right: Mary Jane Rathbun, Dennis Peron

Photo credit: Merry Jane

This is the story of the LGBTQ+ community, patient rights, and human rights, which not only shifted society’s perspective on cannabis but also granted patients the right to choose their own medicine. In the face of the government’s apathy, leaving the epidemic unchecked for citizens to handle, the importance of cannabis was discovered through the empathy of fellow humans, expressed via AIDS and cancer patients in court. The Preposition 215 legislation marked a pivotal step that paved the way for medical cannabis in various countries, including Thailand, and holds the potential to shape the future of global cannabis freedom.

Photo credit: GLBT Historical Society

As citizens extended their helping hands to address the crisis ignored by the government, the significance of cannabis was proclaimed through AIDS and cancer patients in court.

The world’s perspective is shifting alongside the changing laws. This month, let’s celebrate the diversity that brings us together in the fight for equal human rights, regardless of gender identity or skin color.