HighEQ

Strains & Rhymes - เพราะสายพันธุ์กัญชา คือเนื้อเดียวกันกับดนตรีฮิปฮอป

Strains & Rhymes: Where Cannabis Fuse with Hip-Hop Beats

Redman | Photo credit: High Times

นักดนตรีฮิปฮอปแห่งประเทศสหรัฐอเมริกาในยุคทศวรรษที่ 90’s บุกเบิกการใช้บีทไรม์ส่งเสียงต่อต้านสังคมและรัฐบาลบนท่วงทำนอง สะท้อนถึงความรุนแรงไม่เป็นธรรมของตำรวจต่อคนผิวสี ระบายถึงความยากลำบากของชีวิตสลัมและวงจรชีวิตมาเฟียใต้ดิน รวมไปถึงกัญชาและเหล้ายา ฯลฯ

เสียงดนตรีบีทแร็ปดังกังวานไปพร้อมกับการเปลี่ยนแปลงในคุณภาพกัญชาที่มาจากการปลูกแบบในร่มและระบบไฮโดรโปนิกส์ การคัดเลือกสายพันธุ์ และฝีมือของนักปลูกที่มีความเชี่ยวชาญขึ้น 

การแร็ปผ่านตัวอักษรแต่ละบาร์ในดงหมอกควันได้บันทึกเนื้อหาของกัญชาในบทเพลงไว้อย่างเป็นอมตะ หากสังเกตดูก็จะเห็นได้ว่า เนื้อเพลงกว่า 45% ของดนตรีฮิปฮอปมักจะพูดถึงกัญชาเสมอ ไม่ว่าจะเป็นการโรลหรือสูบบ้อง การปลูกแบบไฮโดรฯ กลิ่นอันเป็นเอกลักษณ์ ชื่อสายพันธุ์ยอดนิยม ฯลฯ

ถึงแม้ว่าโจทย์ความต้องการด้านบีททำนอง การเขียนเพลง สไตล์แร็ป รวมถึงการนำเสนอของศิลปินจะเปลี่ยนไปตามยุคสมัย แต่สิ่งหนึ่งที่คงไม่มีวันเปลี่ยนคือความผูกพันของวัฒนธรรมของกัญชากับเสียงดนตรีฮิปฮอป

Photo credit: PotGuide.com

From the Chronic to the Kush

การอธิบายถึงการแบ่งเกรดและคุณภาพของดอกนั้นยังไม่มีมาตรฐานเป็นหลัก เพราะกัญชานั้นยังเป็นสิ่งที่ผิดกฎหมาย การบอกความแตกต่างระหว่างกัญชาเกรดต่ำและเกรดสูงก็มักจะมาจากกลุ่มนักดนตรีฮิปฮอปเป็นส่วนใหญ่ ที่ช่วย ‘คัดเกรด’ กัญชาไปพร้อมกับศัพท์แสลงในบทเพลง

ชื่อที่เหล่าแร็ปเปอร์ใช้เรียกดอกของดีในกลุ่มเพื่อนนั้น มักจะมาด้วยความขี้เล่นของธรรมชาติกัญชาและจริตของคนใช้ เราจึงได้คำอย่าง cheeba, hydro, ‘dro, indo/endo, chronic, dank รวมไปถึงคำใหม่ๆ อย่าง zaza และ broccoli 

Photo credit: DeviantArt

“ผมไม่เคยชักชวนให้ใครสูบกัญชานะ แต่ถ้าคุณจะสูบทั้งที ก็เลือกสูบของดีแล้วกัน” – Method Man

Track: Cheeba Cheeba - Tone-Loc (1989) 

Track: Indo Smoke - Mista Grimm (1993) 

Track: Gin N Juice - Snoop Dogg (1993)

Album: 2001 - Dr. Dre (1999) 

Track: Cali Dro - Birdman and Lil Wayne (2006)

Track: Don’t Kill My Vibe - Kendrick Lamar (2012) 

Track: Broccoli - D.R.A.M. (2016) 

Photo credit: Funjaizine

จากการแร็ปถึงดอกเกรดท็อปด้วยคำว่า ‘chronic’ ที่อยู่เบื้องหลังการทำงานของ Dr. Dre ในอัลบั้มปี ค.ศ. 2001 สู่คำว่า ‘broccoli’ ที่วัยรุ่นใช้อีโมจินี้เรียกกัญชา 🥦 ในโลกโซเซียล ดนตรีฮิปฮอปจึงได้สื่อให้เห็นถึงโลก counter culture ที่ใช้กัญชาเป็นแรงบันดาลใจในการสร้างสรรค์ผลงานนับไม่ถ้วน

เมื่อชื่อสายพันธุ์ที่นักปลูกตั้ง เริ่มมีบทบาทในบทเพลง

ทุกครั้งหลังจากที่มีดอกกัญชาคุณภาพสูงปล่อยเข้าสู่ตลาดแล้ว แร็ปเปอร์มักจะเป็นกลุ่มแรกที่มีมันติดตัวและติดสตูดิโออยู่เสมอ และถ้าสายพันธุ์ไหนเด็ดสุดในเมือง รับรองว่าอีกไม่นานก็จะมีแร็ปเปอร์ออกมาพูดถึงมันในเนื้อเพลงอย่างแน่นอน 

ถึงแม้จะมีศิลปินหลายคนออกมาร้องว่าสูบกัญชาคุณภาพดีที่ผ่านการปลูกจนดอกเหนียวแน่น แต่หลังจากที่สายพันธุ์ไฮบริดแปลกใหม่เข้ามามีบทบาท มันก็ได้สร้างกระแสภายในกลุ่มแร็ปเปอร์และดีลเลอร์เป็นอย่างมาก 

For Da Love of Da Weed

กระแสเพลงฮิปฮอปนั้นเป็นที่นิยมอย่างมากในฝั่งตะวันออกและตะวันตก (East Coast & West Coast) ของประเทศสหรัฐฯ ที่สงครามแบ่งซีนระหว่างทั้งสองฝั่งไม่ได้หยุดเพียงแค่เสียงดนตรี แต่รวมไปถึงว่าใครมีกัญชาที่เด็ดที่สุดด้วย

Photo credit: 8tracks

เรามักจะได้ยินชื่อสายพันธุ์ในตำนาน ‘Oldschool’ ผ่านบทเพลง มันได้สร้างกระแสภายในกลุ่มผู้สูบและผู้ที่ฟังเพลงฮิปฮอปไปในเวลาเดียวกัน นอกจากนี้เราก็จะได้ยินสายพันธุ์ชื่อดังอย่าง ‘Big Buddha Cheese’ จาก Nas กับการพบเส้นทางสู่นิพพานผ่านควัญกัญชา

ยังไม่หมดเพียงเท่านั้นดอกกัญชา ‘DJ Short Blueberry’ ที่ดีลเลอร์นำมาขายในละแวกบ้าน ก็ได้มีการร้องถึงผ่านเพลงของ Ludacris หรือแม้กระทั่งสายพันธุ์อย่าง ‘Chocolate Thai’ ที่ปลูกแบบไฮโดรฯ และ Dr. Dre มักจะได้กลิ่นมันอยู่เสมอ รวมไปถึง ‘Granddaddy Purple’ ที่เป็นที่ชื่นชอบของ Snoop Dogg และ ‘Skunk#1’ ที่เป็นตำนานของสายพันธุ์ไฮบริดยุคแรก

Track: It Ain’t Hard To Tell - Nas (1994) กล่าวถึงสายพันธุ์ ”Buddha Cheese”

Track: Light Speed - Dr. Dre (1999) กล่าวถึงสายพันธุ์ “Chocolate Thai”

Track: Blueberry Yum Yum - Ludacris (2004) กล่าวถึงสายพันธุ์ “Blueberry”

Track: Never Been - Wiz Khalifa (2010) กล่าวถึงสายพันธุ์ “Granddaddy Purple”

Track: Gorgeous - Kanye West (2010)  กล่าวถึงสายพันธุ์ “Skunk”

West Coast’s OG Kush

ความคึกคักของวงการฮิปฮอปในแคลิฟอร์เนีย ทางฝั่งตะวันตกของประเทศสหรัฐฯ ที่สูบและร้องไรม์ถึง chronic ก็มีการแต่งและแร็ปถึงกัญชากันอย่างไม่ขาดสาย จากทางฝั่งใต้ Bay Area ขึ้นไปถึงเมืองซีแอทเทิลทางตอนเหนือ

Snoop Dogg and 50 Cent | Photo credit: Genius

Track: High All The Time - 50 Cent (2003) กล่าวถึงสายพันธ์ุ “Purple Haze”

ศิลปินอย่าง 50 Cent ออกมาแร็ปถึง ‘Cali Bud’ และของดีที่หาได้ในแคลิฟอร์เนียอย่าง ‘Purple Haze’ ที่เป็นสายพันธุ์ซาติว่าผสมข้ามซาติว่าล้วน

ในขณะที่ทุกคนกำลังตื่นเต้นไปกับสายพันธุ์แปลกใหม่ที่กำลังเกิดขึ้น แต่ ‘OG Kush’ กลับเข้ามาสร้างกระแสดังผ่านคอนเนคชั่นจาก Matt ‘Bubba’ Burger (นักปลูกสายพันธุ์ Bubba Kush) ในฟลอริด้า และ Josh D. ในแคลิฟอร์เนีย

OG Kush ได้ชื่อมาจาก Kryptonite, Krippy, Kushberry/Kush แต่หลังจากที่มันตีตลาดจนเป็นที่นิยม ผู้คนก็ต่างเรียกกัญชาเกรดดีว่า Kush กันไปหมด กลุ่มนักปลูกเดิมจึงตั้งใจเพิ่มชื่อ OG “original” เข้าไป (จุดเริ่มต้นไม่เกี่ยวกับตระกูล Hindu Kush ฝั่งอินดิก้า) และตีตลาดในแคลิฟอร์เนียจนเป็นที่นิยม

OG Kush | Photo credit: Divine Seeds

ความพิเศษของ OG Kush ดั้งเดิมคือมันเป็นต้นกัญชาที่ให้ผลผลิตดอกน้อย (เพราะพันธุกรรมซาติว่า) แต่กลับมีคุณภาพกลิ่นและฤทธิ์ที่น่าแปลกใจ พวกเขาจึงเน้นการปลูกเพื่อคุณภาพพร้อมกับการบ่มและงานทริมที่เนี๊ยบ เป็นสายพันธุ์ที่ทำให้คนเริ่มให้ค่าของลักษณะดอกแบบ ‘show bud’ 

Track: Kryptonite - Big Boi (2006) กล่าวถึงสายพันธุ์ “dro” 

Track: Kush - Lil Wayne (2008)

Track: Kush Is My Cologne - Gucci Mane (2009) กล่าวถึงสายพันธุ์  “Bubba Kush”

Track: Kush - Dr. Dre (2010)

Album: Kush & Orange Juice - Wiz Khalifa (2010)

อีกหนึ่งชื่อสายพันธุ์กัญชาในตำนานของฝั่งตะวันตกก็คือ ‘Champelli’ ด้วยกลิ่น รสชาติ และฤทธิ์มึนเมา ที่ช่วยในเรื่องความคิดสร้างสรรค์ โด่งดังขึ้นมาในช่วง 90’s-00’s โดยเฉพาะในย่านซานฟรานซิสโก โดยมีการร้องเพลงถึง Champelli จาก Mac Dre, The Jacka และ Snoop Dogg

Champelli | Photo credit: The Highest Critic

Joseph Rutherford นักปลูก Champelli บอกว่าสาเหตุที่สายพันธุ์กัญชาที่เขาปลูกนั้นมีคุณภาพสูง อาจจะเป็นเพราะเขาต้องซ่อนต้นกัญชาจากพ่อแม่ในห้องถุนใต้ดิน และในช่วงเวลาของการปิด/เปิดไฟทำให้ต้นกัญชาของเขาพบกับความมืดสนิท (light deprivation) ซึ่งเป็นส่วนสำคัญในการผลิตเรซินน้ำมัน และการผลิตสารแคนนาบินอยด์

Track: Everyday - Memphis Bleek (2000) 

Track: Doin’ What I Do - Mac Dre (2001) 

Track: I Don’t Do Much - Beanie Sigel (2001) 

East Coast’s Sour Diesel

ทางฝั่งตะวันออกในนิวยอร์กก็มีวัฒนธรรมที่แตกต่างทั้งเรื่องวิถีชีวิต การสูบบลันท์หรือใบยาเส้นโรล (blunts) ทำนองฮิปฮอปและการบรรเลงวาจาบนแทร็ก มีการสูบและร้องไรม์ถึงสายพันธุ์ในตำนานที่มีเอกลักษณ์จากกลิ่นน้ำมันเครื่องแรงจัดอย่าง ‘Sour Diesel’ ที่มาจากการแลกเปลี่ยนเมล็ดระหว่างเหล่านักปลูกและมาเฟียกัญชาในนิวยอร์ก

Photo credit: GrowDiaries

Sour Diesel เป็นผลงานการปลูกและพัฒนาหาฟีโนไทป์ของ A.J. ที่สามารถนำเมล็ด Chemdog#91 มาผสมกับสายพันธุ์ปริศนาได้สำเร็จ ซึ่ง A.J. อธิบายเพิ่มจากประสบการณ์จากการปลูกพัฒนาพันธุ์ Sour Diesel ว่าถึงแม้ว่าจะได้โคลนนิ่งต้นแม่หรือเมล็ดแท้แค่ไหน ก็ยากที่จะได้ผลลัพธ์ที่เหมือนกันทุกครั้งไป ด้วยพันธุกรรม polygenic ของต้นกัญชา

ต้นพืชสายพันธุ์แท้สามเมล็ดจึงมีโอกาสได้จีโนไทป์ (genetype) ที่เหมือนกัน แต่จะแตกฟีโนไทป์ (phenotype) หรือลักษณะเฉพาะตัวที่ขึ้นอยู่กับเทคนิคฝีมือการปลูก ปัจจัยด้านสิ่งแวดล้อมอย่างอุณหภูมิและอื่นๆ ออกไปได้อีกสามแบบ

Track: Beef - The Notorious B.I.G. (2005) 

Track: Sour Diesel - N.O.R.E. (2007)

การซื้อขายกัญชาสายพันธุ์เด็ดๆ ในนิวยอร์กนั้นมักจะขึ้นอยู่กับดีลเลอร์ ซึ่งส่วนใหญ่มีเส้นสายและมักจะเดินทางกว้านซื้อกัญชาเกรดท็อปมาปล่อยขายให้กับศิลปินในวงการ ชื่อของดีลเลอร์กัญชาในตำนานยุค 90’s อย่าง ‘Branson’ มักถูกนำมาเล่าเรื่องผ่านเพลงแร็ป ถึงคุณภาพกัญชาที่มีเพียงเขาเท่านั้นในเมืองที่หามาได้

https://www.youtube.com/watch?v=mn6aK8n0R8Q

หลายคนบอกว่าเขาเป็นเบื้องหลังดอกกัญชาคุณภาพเกรดดีที่ The Notorious B.I.G., Nas, และ Redman ใช้ก็เป็นบริการของ Branson และร้องถึงกัญชาที่เป็นแรงบันดาลใจในการทำเพลงแร็ปในช่วงเวลานั้น

Track: Da Journee - Redman (1994)  

Track: Rap Phenomenon - The Notorious B.I.G. (1999) 

ประวัติศาสตร์ของกัญชาและเสียงดนตรีถูกเสพร่วมกันมาเสมอ ทั้งในส่วนของคนฟังและคนทำเพลง ไม่ว่าจะเพื่อให้เสียงดนตรีเพราะขึ้น หรือเพื่อให้ไรม์โฟลวได้ดีขึ้นก็ตาม

Photo credit: Green Rush Daily

วัฒนธรรมการแร็ปถึงชื่อสายพันธุ์และการสูบกัญชานั้นยังเป็นธรรมเนียมที่แร็ปเปอร์ต่างใช้เป็นกระบอกเสียงในการผลักดันให้สังคมเข้าใจกัญชามากขึ้น ในยุคสมัยที่กัญชายังถูกมองว่าเป็นยาเสพติด และในปัจจุบันที่หลายคนเริ่มจะเปิดใจกับมัน

อ้างอิง

 • Behind The NYC Legend, Branson, Dad Reagans
 • Return of the Canna-King: Champelli, Randy Robinson
 • Best Songs about Weed, Complex
 • A History for the Blunted: How Weed Culture Evolved Through Hip-Hop by Anthony P
 • Married to Marijuana: Weed & Hip Hop Documentary
 • Great Moment in Weed History, Abdulla S. and DavidB.
 • What Are You Smoking? Leafy PodcastInterviews

In the 1990s, hip-hop artists in the United States pioneered the use of beats and rhymes to voice opposition against society and government. Their music echoed the unjust aggression by law enforcement towards people of color, shedding light on the hardships faced by those in slums and the underground life of the gangster underworld, as well as the involvement of cannabis and hard drugs.

The impactful rap music rode on resonating beats, paralleling the evolution in cannabis quality stemming from indoor cultivation and hydroponic systems. Strain selection and the expertise of cultivators improved significantly.

Through every bar of lyrical rap, the essence of cannabis was intricately woven into the songs. If you take notice, over 45% of hip-hop music tends to touch upon weed, whether it’s about rolling up or smoking up, hydroponic growth, distinct aromas, popular strain names, and more.

While the demands of beats, songwriting, rap style, and artist presentation evolve with time, one constant remains: the cultural connection between cannabis and hip-hop music.

Photo credit: PotGuide.com

From the Chronic to the Kush
Explaining the grading and quality of cannabis largely remains non-standardized due to its legal status. Cannabis is still considered illegal in many places. Differentiating between low-grade and high-grade cannabis often comes from the hip-hop community, primarily artists, who help “grade” cannabis alongside slang terms used in their songs.

The names that rappers use to refer to good cannabis buds usually come with a playful nod to the nature of marijuana and the habits of its users. Hence, terms like “cheeba,” “hydro,” “dro,” “indo/endo,” “chronic,” “dank,” and even newer terms like “zaza” and “broccoli” have become part of the cannabis lexicon in hip-hop culture.

 

Photo credit: DeviantArt

“I don’t mind being an advocate for weed. It’s not as bad as tobacco, alcohol or firearms, for that matter. There’s no reason it shouldn’t be legalized. You can make all kinds of stuff out of hemp. I think the cure for cancer’s probably in cannabis-who knows?”
– Method Man

Tracks & Album
Tone-Loc’s “Cheeba Cheeba” (1989) 

Mista Grimm’s “Indo Smoke” (1993) 

Snoop Dogg’s “Gin N Juice” (1993)

Dr. Dre’s “2001” (1999) 

Birdman and Lil Wayne’s “Cali Dro” (2006)

Kendrick Lamar’s “Don’t Kill My Vibe” (2012) 

D.R.A.M.’s “Broccoli” (2016) 

Photo credit: Funjaizine

From rapping about top-grade buds with terms like “chronic” tied to Dr. Dre’s work on the 2001 album to the word “broccoli” or 🥦 as it’s often used in social media, hip-hop music has showcased the counter culture world that draws inspiration from marijuana to create an endless stream of artistic expressions.

As strain names started playing a role in songs, whenever a high-quality cannabis strain hits the market, rappers are often among the first to embrace it, incorporating it into their music and studio sessions. And if there’s a particularly outstanding strain in town, you can bet that rappers won’t be too far behind.

 

Even though many artists have come forward rapping about smoking high-quality, densely packed buds grown with care, the influx of new and unique hybrid strains has ignited a powerful trend within the rap and dealer community. 

For Da Love of Da Weed
The hip-hop music scene has garnered immense popularity on both the East Coast and West Coast of the United States. In this cultural battle between the two coasts, i’s not just about the music – it extends to even who possesses the most exceptional cannabis.

Photo credit: 8tracks

The legends of Oldschool strains often echo through hip-hop songs, creating a wave of connection among both cannabis enthusiasts and music lovers. Beyond these classics, renowned strains like Big Buddha Cheese referenced by Nas, have led listeners down a path of exploration through cannabis.

And it doesn’t stop there. Strains like DJ Short Blueberry, cherished and sold by local dealers, find their way into the lyrics of Ludacris. Even hydroponically grown strains like Chocolate Thai, mentioned by Dr. Dre, continue to leave their aromatic trail. The realm of hip-hop and cannabis also encompasses Granddaddy Purple, favored by Snoop Dogg, and the legendary Skunk#1, a hybrid pioneer.

Tracks

Nas’ “It Ain’t Hard To Tell” (1994) mentions “Buddha Cheese.”

Dr. Dre’s “Light Speed” (1999) references “Chocolate Thai.”

Ludacris’ “Blueberry Yum Yum” (2004) mentions “Blueberry.”

Wiz Khalifa’s “Never Been” (2010) references “Granddaddy Purple.”

Kanye West’s “Gorgeous” (2010) mentions “Skunk.”

West Coast’s OG Kush
In the hip-hop scene of California’s West Coast, artists and rappers from the Bay Area to Seattle passionately incorporate references to “chronic” in their lyrics, underscoring the strong link between hip-hop culture and cannabis. This trend has become a defining aspect of the genre, showcasing the significant influence of cannabis on the lyrics and lifestyle of the hip-hop community in California and beyond.

(Snoop Dogg and 50 Cent)

Photo credit: Genius

Artists like 50 Cent have ventured into rapping about Cali Bud and the premium strains available in California, such as Purple Haze, which is a sought-after hybrid strain that combines sativa and indica qualities.

Amidst the excitement surrounding emerging cannabis strains, OG Kush has also made a resurgence in popularity. This strain gained traction through the efforts of cultivators like Matt “Bubba” Burger of Bubba Kush fame in Florida and Josh D. in California, both of whom showcased the strain at various cannabis events and conventions.

OG Kush came from Kryptonite, Krippy, and Kushberry/Kush. However, as it gained popularity and became a favored high-grade cannabis strain, people started broadly referring to quality cannabis as “Kush.” The original group of cultivators took deliberate steps to distinguish their strain by adding “OG” (original) to its name, not directly linked to the Hindu Kush lineage on the Indica side. This move successfully propelled OG Kush to prominence in the California cannabis market.

(OG Kush)

Photo credit: Divine Seeds

The uniqueness of OG Kush lies in its characteristic of producing relatively small flower yields due to its sativa genetics. However, it boasts surprising and distinctive aromas and effects. Cultivators focused on quality rather than quantity, emphasizing meticulous cultivation, curing, and trimming practices. This strain shifted people’s perception to value the qualities of “show bud,” where the emphasis is on showcasing the exceptional attributes of each individual flower.

Tracks & Albums
Kryptonite - Big Boi (2006) mentions the “dro” strain

Lil Wayne’s “Kush” (2008)

Gucci Mane’s “Kush Is My Cologne” (2009) refers to the “Bubba Kush” strain

Dr. Dre’s “Kush” (2010)

Wiz Khalifa’s “Kush & Orange Juice” (2010)

Another legendary strain in the Western side’s cannabis lore is Champelli, famed for its distinct aroma, flavor, and euphoric effects that aid in creative thinking. This strain gained prominence during the 90s-00s, particularly in the San Francisco Bay Area. It was even referenced in songs by artists like Mac Dre, The Jacka, and Snoop Dogg.

(Champelli)

Photo credit: The Highest Critic

Joseph Rutherford, a cultivator of Champelli, suggests that the high quality of the cannabis strain he grew might be attributed to the circumstances of his cultivation. He had to conceal the marijuana plants from his parents in an underground room. During the light cycle manipulation of closing and opening lights, his plants encountered periods of intense darkness, which led to light deprivation. This process is crucial in producing high levels of resin and cannabinoids, including cannabidiol (CBD).

Memphis Bleek’s “Everyday” (2000) 

Mac Dre’s “Doin’ What I Do” (2001) 

Beanie Sigel’s “I Don’t Do Much” (2001) 

East Coast’s Sour Diesel

In the vibrant culture of the East Coast, especially in New York, a unique blend of lifestyles, hip-hop rhythms, blunt rituals, and poetic expressions converge. Amid this, strains like 'Sour Diesel' stand out for their distinctive essence – a potent aroma akin to diesel fuel. Its roots lie in the seed exchanges and stories shared among the city’s cannabis enthusiasts and cultivators, embodying the collaborative spirit of New York's cannabis scene.

Photo credit: GrowDiaries

“Sour Diesel” is the successful result of A.J.’s cultivation and phenotypic selection, where he skillfully blended Chemdog#91 seeds with enigmatic strains. A.J. explains that despite having consistent mother plants or genuine seeds, achieving uniform results remains challenging. This is due to the polygenic nature of cannabis genetics, which leads to variations in outcomes each time.

Genuine strain plants with the same three seeds have the potential for matching genotypes. However, they may exhibit varying phenotypes or distinct characteristics based on cultivation techniques and environmental factors like temperature and others, resulting in three different outcomes.

The Notorious B.I.G.’s “Beef” (2005) 

N.O.R.E.’s “Sour Diesel” (2007)

The trade of premium cannabis strains in New York often hinges on dealers, who mostly have connections and often travel to acquire top-grade cannabis to sell within the music industry. The legendary 90s dealer ‘Branson’ is frequently mentioned in rap songs, narrating tales of high-quality marijuana. The quality of the cannabis is known to be exclusive to the city and is accessible only through them.

(FOR MAHER: Please embed this link, thank you!)

Redman "Branson Branson" (Official Music Video)

Many claim that Branson was the mastermind behind the high-quality cannabis strains enjoyed by artists like The Notorious B.I.G., Nas, and Redman. They used his services and even rapped about the inspirational marijuana that fueled their creative lyrics during that era.

Redman’s “Da Journee” (1994)  

The Notorious B.I.G.’s “Rap Phenomenon” (1999) 

The intertwining history of cannabis and music has been a constant presence. Both in the realm of listeners and creators, this relationship is undeniable. Whether it’s to enhance musical experience or elevate lyrical inspiration, the connection between cannabis and music has always been present.

Photo credit: Green Rush Daily

The culture of rap, from strain names to cannabis consumption, remains a tradition through which rappers convey their perspectives on cannabis, urging society to better understand it. In eras when cannabis was considered a harmful substance, rappers used their platform to challenge these views. Today, as attitudes towards cannabis evolve, many are becoming more open-minded about its use.

อ้างอิง

 • Behind The NYC Legend, Branson, Dad Reagans
 • Return of the Canna-King: Champelli, Randy Robinson
 • Best Songs about Weed, Complex
 • A History for the Blunted: How Weed Culture Evolved Through Hip-Hop by Anthony P
 • Married to Marijuana: Weed & Hip Hop Documentary
 • Great Moment in Weed History, Abdulla S. and DavidB.
 • What Are You Smoking? Leafy PodcastInterviews